Gevulde Aubergine op de BBQ – Rijk, hartig en vol umami

🍯 Intro:
Deze gevulde aubergines zijn een ware smaakbom: romige gegrilde aubergine gevuld met een kruidige mix van linzen, feta en geroosterde noten. Afgewerkt met een frisse yoghurt-tahinisaus. Perfect als volwaardig gerecht, ook voor vleesliefhebbers.

 

📋 Ingrediënten (4 halve aubergines / 2–4 personen)

2 middelgrote aubergines

2 el olijfolie

1 tl gerookt paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

1 ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

200 g gekookte groene linzen (uit blik of zelf gekookt)

75 g feta, verkruimeld

50 g walnoten, grof gehakt en licht geroosterd

2 el gehakte peterselie

Zout & peper naar smaak

Yoghurt-tahinisaus:

150 g Griekse yoghurt

1,5 el tahini

1 el citroensap

Snufje zout

Bereiding

1. Aubergines voorbereiden

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf het vruchtvlees kruislings in.

Bestrijk met olijfolie en bestrooi met paprikapoeder, komijn, zout en peper.

2. Grillen – 200 °C indirect

Leg de auberginehelften met de snijkant naar beneden op het rooster en gril 15 min tot ze zacht beginnen te worden.

Draai om en gril nog 10 min tot het vruchtvlees gaar is.

3. Vulling maken

Schep het meeste vruchtvlees uit de aubergines (laat een dun randje staan voor stevigheid).

Hak het vruchtvlees grof en bak het kort met ui en knoflook in wat olie.

Voeg linzen, walnoten en de helft van de feta toe, meng en proef af met zout en peper.

4. Aubergines vullen & afmaken

Vul de auberginehelften met het mengsel.

Bestrooi met de resterende feta en peterselie.

Zet nog 5–10 min terug op de BBQ, indirect, tot de feta licht kleurt.

5. Saus maken

Meng yoghurt, tahini, citroensap en zout tot een gladde saus.

🍽 Serveeradvies

Serveer de aubergines warm, met de yoghurt-tahinisaus eroverheen of apart in een schaaltje.

Heerlijk met knapperig brood of een frisse salade.

💎 Tips van Vuurvolsmaak

✅ Voeg wat gerookte amandelen toe voor extra BBQ-rooksmaak.

✅ Maak het pittiger met een snuf chilivlokken in de vulling.

✅ Vervang feta door geitenkaas voor een zachtere smaak.

🍷 Wijnadvies 

Syrah/Shiraz uit Navarra (Spanje)
Kruidig en soepel met tonen van zwarte bes, peper en laurier.
Sluit mooi aan bij de aardse linzen en geroosterde aubergine.
De frisheid houdt balans bij de yoghurt-tahinisaus.

🍺 Bieradvies 

Blond
Licht en toegankelijk met zachte moutigheid en een frisse toets.
Versterkt de kruidige en rokerige tonen zonder te overheersen.
Maakt het gerecht doordrinkbaar en in balans.

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer & Privacy:
VuurVolSmaak.nl biedt onafhankelijke informatie en aanbevelingen over BBQ-producten. Wij verkopen zelf geen producten, maar verwijzen door naar externe webshops. Sommige links zijn affiliate links; wij ontvangen mogelijk een commissie zonder dat jij extra betaalt. Prijzen en levertijden vallen onder verantwoordelijkheid van de aanbieder. Meer info over ons privacybeleid en disclaimer lees je hier.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.