Gevulde Aubergine op de BBQ – Rijk, hartig en vol umami
🍯 Intro:
Deze gevulde aubergines zijn een ware smaakbom: romige gegrilde aubergine gevuld met een kruidige mix van linzen, feta en geroosterde noten. Afgewerkt met een frisse yoghurt-tahinisaus. Perfect als volwaardig gerecht, ook voor vleesliefhebbers.

📋 Ingrediënten (4 halve aubergines / 2–4 personen)
2 middelgrote aubergines
2 el olijfolie
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
200 g gekookte groene linzen (uit blik of zelf gekookt)
75 g feta, verkruimeld
50 g walnoten, grof gehakt en licht geroosterd
2 el gehakte peterselie
Zout & peper naar smaak
Yoghurt-tahinisaus:
150 g Griekse yoghurt
1,5 el tahini
1 el citroensap
Snufje zout
⏱ Bereiding
1. Aubergines voorbereiden
Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf het vruchtvlees kruislings in.
Bestrijk met olijfolie en bestrooi met paprikapoeder, komijn, zout en peper.
2. Grillen – 200 °C indirect
Leg de auberginehelften met de snijkant naar beneden op het rooster en gril 15 min tot ze zacht beginnen te worden.
Draai om en gril nog 10 min tot het vruchtvlees gaar is.
3. Vulling maken
Schep het meeste vruchtvlees uit de aubergines (laat een dun randje staan voor stevigheid).
Hak het vruchtvlees grof en bak het kort met ui en knoflook in wat olie.
Voeg linzen, walnoten en de helft van de feta toe, meng en proef af met zout en peper.
4. Aubergines vullen & afmaken
Vul de auberginehelften met het mengsel.
Bestrooi met de resterende feta en peterselie.
Zet nog 5–10 min terug op de BBQ, indirect, tot de feta licht kleurt.
5. Saus maken
Meng yoghurt, tahini, citroensap en zout tot een gladde saus.
🍽 Serveeradvies
Serveer de aubergines warm, met de yoghurt-tahinisaus eroverheen of apart in een schaaltje.
Heerlijk met knapperig brood of een frisse salade.
💎 Tips van Vuurvolsmaak
✅ Voeg wat gerookte amandelen toe voor extra BBQ-rooksmaak.
✅ Maak het pittiger met een snuf chilivlokken in de vulling.
✅ Vervang feta door geitenkaas voor een zachtere smaak.
🍷 Wijnadvies
Syrah/Shiraz uit Navarra (Spanje)
Kruidig en soepel met tonen van zwarte bes, peper en laurier.
Sluit mooi aan bij de aardse linzen en geroosterde aubergine.
De frisheid houdt balans bij de yoghurt-tahinisaus.
🍺 Bieradvies
Blond
Licht en toegankelijk met zachte moutigheid en een frisse toets.
Versterkt de kruidige en rokerige tonen zonder te overheersen.
Maakt het gerecht doordrinkbaar en in balans.