Kipdijsaté van de BBQ – Indirect gegaard en supermals
🍗 Intro
Kipdijsaté is misschien wel het ultieme BBQ-gerecht: mals, sappig en boordevol smaak. Door de kipdijen eerst indirect te garen op lage temperatuur en daarna kort af te grillen, krijg je saté die van binnen perfect gaar is en van buiten een licht gekaramelliseerd korstje heeft. Geen droge kip meer, maar pure BBQ-perfectie.

📋 Ingrediënten (voor ca. 2–3 personen)
500 g kipdijfilet, zonder bot en vel
2 el ketjap manis
1½ el sojasaus
1½ el zonnebloemolie
1½ teentjes knoflook, fijngehakt (of 1 groot teentje)
½ el verse gember, fijngehakt of geraspt
½ el honing
½ tl sambal oelek (of naar smaak)
½ tl kurkuma
½ tl gemalen koriander
Satéprikkers (bamboe of metaal)
⏱ Bereiding
Marineren (min. 4 uur, liefst een nacht)
Snijd de kipdijfilets in gelijke blokjes.
Meng ketjap, sojasaus, olie, knoflook, gember, honing, sambal, kurkuma en koriander in een kom.
Voeg de kipblokjes toe, meng goed en laat afgedekt in de koelkast marineren.
👉 Liever gemak? Bestel kant-en-klare Japanse kipdijsaté van scharrelhoen.
Prikkers voorbereiden
Week bamboeprikkers minimaal 30 min. in water om verbranden te voorkomen.
Rijg de kipstukjes dicht op elkaar aan de prikkers.
Indirect garen (ca. 20–25 min)
Bereid de BBQ voor op indirecte hitte van ca. 140–150°C.
Leg de satéprikkers in de indirecte zone en sluit de deksel.
Gaar tot de kerntemperatuur van de kip ca. 72°C is.
Afgrillen
Verplaats de saté naar de directe hitte.
Grill kort aan beide kanten tot er mooie grillstrepen en lichte karamellisatie ontstaan.
🍽 Serveeradvies
Serveer met je huisgemaakte pindasaus (zie recept op Vuurvolsmaak).
Lekker met komkommersalade en stokbrood van de BBQ.
Voor een extra kick: bestrooi vlak voor serveren met fijngehakte pinda’s en koriander.
💎 Waarom deze kipdijsaté?
✅ Nooit meer droge kip door de indirecte garing
✅ Mals, sappig en vol Aziatische smaken
✅ Perfect te combineren met andere BBQ-gerechten
🍷 Wijnadvies
Chenin Blanc uit Zuid-Afrika
Fris en licht tropisch met tonen van perzik en ananas.
De levendige zuren snijden door de satésaus en gegrilde kip.
De fruitige stijl houdt het gerecht fris en toegankelijk.
🍺 Bieradvies
Witbier
Licht, citrusfris en zacht romig met koriander en sinaasappel.
De frisheid balanceert de pindasaus en het sappige kippenvlees.
Doordrinkbaar en perfect bij zomerse BBQ-gerechten.