Kipdijsaté van de BBQ – Indirect gegaard en supermals

🍗 Intro

Kipdijsaté is misschien wel het ultieme BBQ-gerecht: mals, sappig en boordevol smaak. Door de kipdijen eerst indirect te garen op lage temperatuur en daarna kort af te grillen, krijg je saté die van binnen perfect gaar is en van buiten een licht gekaramelliseerd korstje heeft. Geen droge kip meer, maar pure BBQ-perfectie.

📋 Ingrediënten (voor ca. 2–3 personen)

500 g kipdijfilet, zonder bot en vel

2 el ketjap manis

1½ el sojasaus

1½ el zonnebloemolie

1½ teentjes knoflook, fijngehakt (of 1 groot teentje)

½ el verse gember, fijngehakt of geraspt

½ el honing

½ tl sambal oelek (of naar smaak)

½ tl kurkuma

½ tl gemalen koriander

Satéprikkers (bamboe of metaal)

Bereiding

Marineren (min. 4 uur, liefst een nacht)

Snijd de kipdijfilets in gelijke blokjes.

Meng ketjap, sojasaus, olie, knoflook, gember, honing, sambal, kurkuma en koriander in een kom.

Voeg de kipblokjes toe, meng goed en laat afgedekt in de koelkast marineren.

👉 Liever gemak? Bestel kant-en-klare Japanse kipdijsaté van scharrelhoen.

Prikkers voorbereiden

Week bamboeprikkers minimaal 30 min. in water om verbranden te voorkomen.

Rijg de kipstukjes dicht op elkaar aan de prikkers.

Indirect garen (ca. 20–25 min)

Bereid de BBQ voor op indirecte hitte van ca. 140–150°C.

Leg de satéprikkers in de indirecte zone en sluit de deksel.

Gaar tot de kerntemperatuur van de kip ca. 72°C is.

Afgrillen

Verplaats de saté naar de directe hitte.

Grill kort aan beide kanten tot er mooie grillstrepen en lichte karamellisatie ontstaan.

🍽 Serveeradvies

Serveer met je huisgemaakte pindasaus (zie recept op Vuurvolsmaak).

Lekker met komkommersalade en stokbrood van de BBQ.

Voor een extra kick: bestrooi vlak voor serveren met fijngehakte pinda’s en koriander.

💎 Waarom deze kipdijsaté?

✅ Nooit meer droge kip door de indirecte garing
✅ Mals, sappig en vol Aziatische smaken
✅ Perfect te combineren met andere BBQ-gerechten

🍷 Wijnadvies

Chenin Blanc uit Zuid-Afrika
Fris en licht tropisch met tonen van perzik en ananas.
De levendige zuren snijden door de satésaus en gegrilde kip.
De fruitige stijl houdt het gerecht fris en toegankelijk.

🍺 Bieradvies

Witbier
Licht, citrusfris en zacht romig met koriander en sinaasappel.
De frisheid balanceert de pindasaus en het sappige kippenvlees.
Doordrinkbaar en perfect bij zomerse BBQ-gerechten.

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer & Privacy:
VuurVolSmaak.nl biedt onafhankelijke informatie en aanbevelingen over BBQ-producten. Wij verkopen zelf geen producten, maar verwijzen door naar externe webshops. Sommige links zijn affiliate links; wij ontvangen mogelijk een commissie zonder dat jij extra betaalt. Prijzen en levertijden vallen onder verantwoordelijkheid van de aanbieder. Meer info over ons privacybeleid en disclaimer lees je hier.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.